במחקר חדש שפורסם לאחרונה ב-Nature Medicine הוצגה אסטרטגיה חדשה היכולה לעזור לאתר אילו חולים עם גרורות במוח עשויים להיות עמידים לטיפול בהקרנות כלל מוחיות (WBRT Whole brain radiation therapy). בנוסףזוהתה גם אפשרות טיפולית פוטנציאלית. הצוות הספרדי שערך את המחקר מצא שהפעלה של מסלול S100A9-RAGE-NF-κB-JunB בגרורות במוח היא מתווך פוטנציאלי לעמידות. הפרשת S100A9 על ידי תאים סרטניים גרורתיים במוח הפעילה מנגנון שגרם לעמידות לטיפול בהקרנות, מה שמרמז ש-S100A9, שניתן לזהות באמצעות בדיקת דם פשוטה, יכול לשמש כסמן ביולוגי פוטנציאלי לניבוי תגובה לטיפול בקרינה.
גרורות במוח מתפתחות בכ-20%-40% מהחולים עם גידולים מוצקים, בעיקר מסרטן ריאות, שד או מלנומה. למרות שהטיפול בגרורות במוח עבר לאחרונה שינוי, כולל מעבר מקרינה כלל מוחית (WBRT) לשיטות קרינה ממוקדת יותר (SRS), WBRT נותרה אפשרות טיפול חשובה. עם זאת, היעילות של WBRT מוגבלת והחולים נמצאים בסיכון גבוה לתופעות לוואי. לעיתים ישנה גם חזרה של נגעים גרורתיים בתוך השדה המוקרן.שתי התופעות הללו מצביעות על מנגנון עמידות לטיפול בהקרנות. כדי לחקור את הנושא הזה, החוקרים בחנו את העמידות לקרינה במודלים של עכברים, כמו גם תרביות אורגנוטיפיות של גרורות במוח ממטופלים שהיו עמידים לקרינה, ותצפיות בקבוצות של חולים עם מלנומה, סרטן ריאות או סרטן שד עם גרורות במוח.
בחולים עם גרורות במוח, תאי סרטן גרורתיים במוח מגידולים ראשוניים שונים גורמים לביטוי גבוה מאוד של S100A9 בתוך המיקרו-סביבה של המוח, אשר בתורו, מתווך עמידות לטיפול בהקרנות. שנית, הממצאים מצביעים על כך ש-S100A9 יכול להיות סמן ביולוגי רלוונטי מבחינה קלינית לתגובה טיפולית בגרורות במוח. הצוות ניתח דגימות דם מ-71 חולים עם גרורות במוח (מכל סוגי הסרטן) שקיבלו WBRT. התוצאות הראו כי רמות S100A9 לפני או מיד לאחר קבלת WBRT נמצאו בקורלציה להישרדות מגרורות במוח, אך יש לציין שרמות S100A9 לא הראו מתאם קליני להישרדות באותם חולים עם גרורות במוח שלא קיבלו WBRT. אף אחד מהמשתנים האפשריים האחרים, כולל גיל או ציון סטטוס , מצב תפקודי (KPS), לא נמצא בקורלציה עם S100A9.